NYHEDER

Historie om forskellige slags Nødder

Nødder spiller en vigtig rolle i vores liv, med deres unikke smagsprofiler, fordele og kulinariske anvendelser i vores køkkener og bringer glæde til vores smagsløg. 

Der findes mange forskellige nødder i hele verden såsom hasselnødder, jordnødder, cashewnødder, paranødder, pekannødder, pistacienødder, valnødder, macadamianødder og mandler. Egentlig er mandlen en kerne, men den kan anbefales på linje med nødder. 

Hvordan får man flere nødder ind i kosten?

Nødder smager skønt, spis nødder som mellemmåltid, nødder er desuden en god smagsgiver, som kan give madens smag et løft. Prøv at bruge nødder: på yoghurt, skyr eller havregryn, i salat, i grøntsager m.m.

Cashewnødder: Den Bløde Delikatesse
Cashewnødder skiller sig ud med deres bløde, smør-agtige konsistens og milde, søde smag.

Cashewnødder vokser på træer, som kaldes et Akajutræ, som udvikles på spidsen af cashewfrugten. Cashewnødder stammer oprindeligt fra Brasilien og i dag dyrkes cashewnødderne i Indien, Vietnam, Vestafrika og mange andre tropiske lande.

Høst processen af cashewnødder en besværlig proces, hvor man adskiller nødden fra skallen, som kan kun gøres med håndkraft.

Cashewnødder kan holde op til 12 til 18 måneder, hvis man opbevare de korrekt som i et lukket glas beholder eller en lukket pose mørkt, væk fra direkte sollys og ikke for varmt.

Cashewnødderne kan også fryses. Her kan holdbarheden forlænges med 6 – 8 måneder. Faktisk anbefales det, at nødderne opbevares i fryseren, da de her bevarer saftigheden uden at fedtet bliver harsk.

Man kan altid spise cashewnødderne rå og usaltede, tør ristede og saltede på en pand, i ovnen, eller i actyfryer. Mums!

Cashewnødder skiller sig ud med deres bløde, smør-agtige konsistens og milde, søde smag.

Pistacienødder

Pistacienødden er har en karakteristisk lys grøn farve, der skiller dem ud fra andre nødder. Deres skal er normalt let at skrælle og afslører den lysegrønne kerne indeni. De vokser på pistacietræer, som kaldes Pistaciaceae.

Pistacienødder har en mild og sød smag med en let fedtet konsistens. Deres smag er ikke overvældende og kan variere fra let sød til subtilt saltet, afhængigt af hvordan de er forarbejdet. Drys pistacienødder på yoghurt, skyr eller havregryn eller brug nødden i salater.

Opbevar aldrig pistacienødder i sollys ellers kommer de til at smage dårligt, Man kan altid forlænge pistacienøddernes holdbarhed ved at opbevare dem i køleskabet eller i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ½ – 1 år.

Pistacienødder bruges ofte i bagværk, desserter, is og konfekture på grund af deres smukke farve og delikate smag. De tilføjer også tekstur og crunch til salater, risretter og hovedretter. Alt i alt er pistacienødder en unik og velsmagende nød, der bringer både smag og ernæring til bordet.

Mandler: Den Allround Favorit
Mandler er uden tvivl en af de mest spiste nødder i Danmark.

Mandeltræet stammer oprindeligt fra Asien, men dyrkes i dag primært i USA og Spanien. Vores mandler Marcona og Valencia kommer fra Spanien.

Stenfrugterne af mandeltræet er grønne, hårde og 3-6 cm lange. Under det grønne lag er der en hård, brune skal og inde bag denne gemmer de brune frø sig eller mandlerne, sådan som vi kender dem fra supermarkedet.

Man kan med fordel opbevare mandlerne i køkkenskab, hvor mandler kan holde sig bedre på grund af det høje fedtindhold, som kan blive harske hvis de bliver opbevaret ved for en høj temperatur. Man kan altid forlænge mandlernes holdbarhed ved at opbevare dem i køleskabet eller i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ½ – 1 år

Det er meget vigtigt at man aldrig opbevar mandler i  direkte sollys eller sammen med andre fødevarer, dette kan få mandlerne til at smage dårligt og gøre dem harske og bløde.

Mandler smager skønt i myslien, i yoghurt, sammen med lidt frugt og grønt. Mandler kan også bruges i kager og andet bagværk.

Man kan altid bruge mandelmel til julekager eller som en erstatning for anden mel i sit bagværk. Bagning med mandelmel smager pragtfuldt.

Mandler er uden tvivl en af de mest spiste nødder i Danmark.

 

Macadamianødder:
Macadamianødderne
 kommer oprindeligt fra regnskovene i det subtropiske Queensland i Nordøstaustralien, hvor de blev opdaget i 1800- tallet og har navn efter videnskabsmanden dr. John Mac Adam.

Macadamianødder er nogle af verdens dyreste nødder, hvilket skyldes den komplicerede dyrkning og den endnu sværere forarbejdning af de ekstremt hårde nøddeskal. Nødderne bliver kun solgt tørrede, kogt eller ristet, (saltet eller usaltet).

Macadamianødden er den eneste af de oprindeligt australske afgrøder, der produceres og eksporteres i større mængder. Der findes Macadamianødder produktion i mange andre lande end Australien, såsom Sydafrika, Kenya, Mexico mfl. Macadamiatræet, hedder Macadamia integrifolia som er stedsegrønt og på størrelse med et æbletræ, og nødderne vokser i klasser. Macadamianødden består yderst af grønt frugtkød og selve kernen som er omgivet af en ekstremt hård brun skal, som er næsten umulig at knække uden specielt værktøj.

Smagen af macadamianødder er helt mild og næsten smøragtig, med en smag af den gode nøddearoma. Spis Macadamianødder enten rå eller salte i ovnen eller actyfryer.

Rå og Usaltede Macadamianødder smager fantastisk til drinks eller bare som en snack.

Macadamianødder er nogle af verdens dyreste nødder, hvilket skyldes den komplicerede dyrkning og den endnu sværere forarbejdning af de ekstremt hårde nødder. Nødderne bliver kun solgt tørrede, kogt eller ristet, (saltet eller usaltet), da de friske nødder kan holde sig og bliver meget hurtigt harske.

 

Hasselnødder: Den Søde Overraskelse
Hasselnødder er kendt for deres karakteristiske, let søde smag og knasende tekstur.

Hasselnødder gror på en busk der hedder hassel og vokser hovedsageligt i Asien og Europa. Hasselnødder er en af de mest anvendt nødder i køkkenet verden over. Efter hasselnødderne er modne, de skal tørres først inden de kan sælges eller spises. Hasselnødder bruges i mange forskellige retter, desserter m.m. Hasselnødderne er en af de ingredienser der findes i ”Nutella”.

Hasselnødder smager godt i madlavning, bagning eller som de er som en mættende snack.

Prøv at riste dem hasselnødder, hakke dem og toppe dem på yoghurt eller frugt, eller bland med dine favoritter af blandede, tørrede frugter og nødder og lav din egen snack.

Hasselnødder er en populær nød, der er kendt for sin karakteristiske smag og alsidige anvendelser. Her er nogle af de mest bemærkelsesværdige træk ved hasselnødder:

Paranødder (Brazilian nuts)

Paranødderne kommer fra en kokoslignende frugt, der indeholde 8-24 tætpakkede frø, som vi kender som “paranødder”. Nødderne har en sød og fyldig nøddesmag. 

Bæredygtighed: Paranødder dyrkes primært i regnskovsområder i Brasilien, hvor de er en vigtig kilde til indkomst for lokale samfund. Bæredygtig høstpraksis er vigtige for at beskytte regnskovens biodiversitet og bevare paranøddernes naturlige levesteder.

Det er meget vigtigt at man aldrig opbevar paranødderne i direkte sollys eller sammen med andre fødevarer, dette kan få paranødderne til at smage dårligt og gøre dem harske.

Man kan altid forlænge paranøddernes holdbarhed ved at opbevar dem i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ca. 1 år.

Naturlige paranødder eller Brazil nut, som den også kaldes er af høj kvalitet, helt uden ristning eller tilsat olie og salt, har en god smøragtig smag og er fremragende til bagning eller som en snack, ligesom de er.

Paranødderne kommer fra en kokoslignende frugt, der indeholde 8-24 tætpakkede frø, som vi kender som "paranødder". Nødderne har en sød og fyldig nøddesmag.Det er meget vigtigt at man aldrig opbevar paranødderne i direkte sollys eller sammen med andre fødevarer, dette kan få paranødderne til at smage dårligt og gøre dem harske. Man kan altid forlænge paranøddernes holdbarhed ved at opbevar dem i køleskabet eller i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ca. 1 år.

 

Pekannødder: Den Amerikanske Favorit
Pekannødder har en karakteristisk aromatisk og sød smag, som minder om valnødder i smagen, hvilket gør dem fremragende i salater, som snacks eller i desserter.

Pekannødder er en meget populær ingrediens i amerikanske klassikere som pecanpie. 

Pekannødder hører til valnødfamilien (Juglandaceae). Den stammer fra Nordamerika hvor den stadig findes vildtvoksende.

Pekannødden er den eneste træ nød, der er hjemmehørende i Nordamerika. Dens smøragtige smag har resulteret i dens voksende verdensomspændende popularitet. Efter at have sporet sin oprindelse til det 16. århundrede, er navnet “Pecan” afledt af det indfødte amerikanske (Algonquin) ord  pacane ), der beskrev “nødder, der kræver en sten at knække.”

De indfødte i prækoloniale centrale og østlige regioner i Nordamerika og floddalene i Mexico brugte pekannødder som en vigtig fødekilde, fordi de var let tilgængelige, lettere at afskalle end andre nordamerikanske nøddearter, og de havde fremragende smag. De blev endda brugt som valuta blandt indianske folk i en periode. Indfødte stammer mentes at have brugt pekannødder til at lave en fermenteret drik kaldet “Powcohicora”, hvorfra ordet “hickory” er afledt. Stammernes afhængighed af nødden til både ernæring og handel ansporede deres dyrkning af pekantræet.

Pekannødden er den eneste træ nød, der er hjemmehørende i Nordamerika. Dens smøragtige smag og uovertrufne nærings indhold har resulteret i dens voksende verdensomspændende popularitet. Efter at have sporet sin oprindelse til det 16. århundrede, er navnet "Pecan" afledt af det indfødte amerikanske (Algonquin) ord " pacane " ( pacane ), der beskrev "nødder, der kræver en sten at knække."

 

Valnødder: Den Hjertevenlige Nød (vores favorit er valnødder fra Chile)
Valnødder er elsket for deres karakteristiske smør-agtige konsistens og let bitre smag.

En valnød er det spiselige frø af en drupe af ethvert træ af slægten Juglans, især den persiske eller engelske valnød, Juglans regia. Selvom det kulinarisk betragtes som en “nød” og bruges som sådan, er det ikke en ægte botanisk nød. Efter fuld modning kasseres skallen, og kernen spises

Valnødder stammer oprindeligt fra Asien, men i dag vokser nødden i mange forskellige lande rundt om i verden – herunder Danmark.

Valnødden er i sæson fra august til oktober, hvor de plukkes fra valnøddetræerne, som er et stort og smukt træ. 

,valnoedder valnoedder tilbud valnoedder i honning, ,valnoedder kalorier valnoedder til ost, ,valnoedder med skal valnoedder fakta, ,valnoedder sunde valnoedder koeb, ,valnoedder aldi valnoedder allergi symptomer, ,valnoedder antiinflammatorisk valnoedder allergi, ,valnoedder atamon valnoedder ahornsirup til ost, ,valnoedder akaciehonning valnoedder ahornsirup, ,valnoedder bilka valnoedder boern, ,valnoedder bitre valnoedder behandling, ,valnoeddebroed valnoedder blodtryk, ,valnoedder blaasyre valnoedder baby, ,valnoedder chokolade opskrift valnoedder coop, ,valnoedder calle valnoedder chokolade, ,colombani valnoedder valnoedde cookies, ,chokoladekage valnoedder valnoedder danmark, ,valnoedder dessert valnoedder dyrkning, ,valnoedder diarre valnoedder dl gram, ,valnoedder dagligt danske valnoedder, ,daarlige valnoedder valnoedder er godt for, ,valnoedder egenskaber valnoedder eller mandler, ,valnoedder ernaering valnoedder er det sundt, ,valnoedder engelsk valnoedder er sunde fordi, ,valnoedder erstatning valnoedder foetex, ,valnoedder feder valnoedder fordele, ,valnoedder forstoppelse valnoedder fleggaard, ,valnoedder fedtindhold valnoedder friske, ,valnoedder gravid valnoedder godt for, ,valnoedder godt for hjernen valnoedder groenne, ,valnoedder gram til dl valnoedder giftige, ,valnoedder glaserede valnoedder gode egenskaber, ,valnoedder honning valnoedder holdbarhed, ,valnoedder hver dag valnoedder hjernen, ,valnoedder honningristede valnoedder harske, ,valnoedder hoest valnoedder hunde, ,valnoedder indhold valnoedder i ovn, ,valnoedder i ahornsirup valnoedder i skal, ,valnoedder indeholder valnoedder i danmark, ,valnoedder i sirup valnoedder jern, ,valnoedder jordskokker jacobsen valnoedder, ,valnoed juglans regia rita valnoed juglans regia, ,valnoed jordbund julepynt valnoedder, ,valnoed juglans regia buccaneer valnoedder kcal, ,valnoedder kulhydrater valnoedder kalorier pr stk, ,valnoeddekage Valnoeddekerner, ,valnoedder med appelsin valnoedder lidl, ,valnoedder lagkage valnoedder low fodmap, ,valnoedder likoer valnoedder lakrids, ,valnoedder lage valnoed lister, ,valnoed laminat bordplade valnoedder med honning, ,valnoedder med skal tilbud valnoedder mug, ,valnoedder med sirup valnoedder med honning til ost, ,valnoedder med ahornsirup valnoedder madbanditten, ,valnoedder naeringsindhold valnoedder netto, ,valnoedder naering valnoedder nemlig, ,valnoedder naeringsvaerdi valnoedder nyresten, ,valnoedde nougat lagkage valnoedde nougat lagkage opskrift, ,valnoedder omega 3 valnoedder opskrifter, ,valnoedder ost valnoedder og hjernen, ,valnoedder og sundhed valnoedder og hunde, ,valnoedder og kolesterol valnoedder og honning, ,valnoedder pris valnoedder protein, ,valnoedder paa tilbud valnoedder pris netto, ,valnoedder paa panden valnoedder paa engelsk, ,valnoedder pris tyskland valnoedder pluk selv, ,valnoedder quinoa valnoedder rema 1000, ,valnoedder ristet paa panden valnoedder ristede, ,honningristet valnoedder valnoedder rensning, ,valnoedder rengoering valnoedder ristet i ovn, ,valnoedder ristet valnoedder saeson, ,valnoedder saltede valnoedder sirup, ,valnoedder smaakager valnoedder storkoeb, ,valnoedder snaps valnoedder syltede, ,valnoeddetrae valnoedder til ostebord, ,valnoedder til snaps valnoeddetrae koeb, ,valnoeddetrae planke Valnoeddetaerte, ,valnoedder uden skal valnoedder under graviditet, ,valnoedder er sundt udbloedte valnoedder, ,umodne valnoedder urtekram valnoedder, ,udvande valnoedder undulat valnoedder, ,valnoedder vitaminer valnoedder vaegttab, ,valnoedder vitaminer og mineraler valnoedder virkning, ,valnoedder valdemarsro valnoedde vin, ,valnoed vitrineskab valnoedder vægt, ,valnoedder wiki valnoedder westergaard, ,waldorfsalat valnoedder valnoedder walnut, ,lars westergaard valnoedder ,valnoedder tilbud bilka valnoedder tilbud foetex, ,valnoedder tilbud tyskland hele valnoedder tilbud, ,oekologiske valnoedder tilbud, ,valnoedder bordplade tilbud tilbud valnoedder, ,valnoeddekerner tilbud valnoedder kg pris, ,pris valnoedder med skal valnoedder i honning opskrift, ,valnoedder i honning valdemarsro valnoedder i honning paa panden, ,valnoedder i honning til ost valnoedder i honning med citron, ,valnoedder i honning og rom valnoedder i honning holdbarhed, ,valnoedder i honning og appelsin valnoedder i honning med appelsin, ,valnoedder honning appelsin noedder i honning og appelsin, ,noedder i honning med allehånde valnoedder i honning og cognac, ,noedder i honning og chili noedder i honning og cognac, ,valnødder valnødder tilbud, ,valnødder i honning valnødder kalorier, ,valnødder til ost valnødder med skal, ,valnødder fakta valnødder sunde, ,valnødder køb valnødder aldi, ,valnødder allergi symptomer valnødder antiinflammatorisk, ,valnødder allergi valnødder atamon, ,valnødder ahornsirup til ost valnødder akaciehonning, ,valnødder ahornsirup valnødder bilka, ,valnødder børn valnødder bitre, ,valnødder behandling Valnøddebrød, ,valnødder blodtryk valnødder blåsyre, ,valnødder baby valnødder chokolade opskrift, ,valnødder coop valnødder calle, ,,valnødder chokolade colombani valnødder ,valnødde cookies chokoladekage valnødder, ,valnødder danmark valnødder dessert, ,valnødder dyrkning ,valnødder dl gram valnødder dagligt, ,danske valnødder dårlige valnødder, ,valnødder er godt for valnødder egenskaber, ,valnødder eller mandler ,valnødder ernæring valnødder er det sundt, ,valnødder engelsk valnødder er sunde fordi, ,valnødder erstatning valnødder føtex, ,valnødder feder valnødder fordele, ,valnødder forstoppelse valnødder fleggaard, valnødder fedtindhold, valnødder friske valnødder gravid valnødder godt for valnødder godt for hjernen valnødder grønne valnødder gram til dl valnødder giftige valnødder glaserede valnødder gode egenskaber valnødder honning valnødder holdbarhed valnødder hver dag valnødder hjernen valnødder honningristede valnødder harske valnødder høst valnødder hunde valnødder indhold valnødder i ovn valnødder i ahornsirup valnødder i skal valnødder indeholder valnødder i danmark valnødder i sirup valnødder jern valnødder jordskokker jacobsen valnødder valnød juglans regia rita valnød juglans regia valnød jordbund julepynt valnødder valnød juglans regia buccaneer valnødder kcal valnødder kulhydrater valnødder kalorier pr stk valnøddekage valnøddekerner valnøddekage med appelsin valnødder lidl valnødder lagkage valnødder low fodmap valnødder likør valnødder lakrids valnødder lage valnød lister valnød laminat bordplade valnødder med honning valnødder med skal tilbud,Valnødder har et højt indhold af protein, antioxidanter, kulhydrater, omega-3, vitamin E og mange forskellige vitaminer, som gør din krop mæt og fungerer som kroppens byggesten til dine muskler og væv. De har også et højt indhold af ”de sunde fedtstoffer” fra planter, men derfor også et højt fedtindhold. Derfor indeholder valnødder meget energi, så du bør ikke spise nødderne i store mængder.umodne valnøddervalnødder holdbarhedfriske valnøddervalnødder modnefriske valnødder opskriftvalnødder sundevalnødder atamonopbevaring af knækkede valnødder