NYHEDER

Historie om forskellige slags Nødder

Der findes mange forskellige nødder i hele verden såsom hasselnødder, jordnødder, cashewnødder, paranødder, pekannødder, pistacienødder, valnødder, macadamianødder og mandler. Egentlig er mandlen en kerne, men den kan anbefales på linje med nødder.

Hvordan får man flere nødder ind i kosten?

Nødder smager skønt, spis nødder som mellemmåltid, nødder er desuden en god smagsgiver, som kan give madens smag et løft. Prøv at bruge nødder: på yoghurt, skyr eller havregryn, i salat, i grøntsager m.m.

Cashewnødder

Cashewnødder vokser på træer, som kaldes et Akajutræ, som udvikles på spidsen af cashewfrugten. Cashewnødder stammer oprindeligt fra Brasilien og i dag dyrkes cashewnødderne i Indien, Vietnam, Vestafrika og mange andre tropiske lande.

Høst processen af cashewnødder en besværlig proces, hvor man adskiller nødden fra skallen, som kan kun gøres med håndkraft.

Cashewnødder kan holde op til 12 til 18 måneder, hvis man opbevare de korrekt som i et lukket glas beholder eller en lukket pose mørkt, væk fra direkte sollys og ikke for varmt.

Cashewnødderne kan også fryses. Her kan holdbarheden forlænges med 6 – 8 måneder. Faktisk anbefales det, at nødderne opbevares i fryseren, da de her bevarer saftigheden uden at fedtet bliver harsk.

Man kan altid spise cashewnødderne rå og usaltede, tør ristede og saltede på en pand, i ovnen, eller i actyfryer. Mums!

Vores saltede cashewnødder består af cashewnødder fra Vietnam, som er ristet i ovnen. Sådan laver du hjemmeristet cashewnødder. Når saltet er opløst hæld da cashewnødderne i og lad dem blive i opløsningen i 20 minutter. Dræn vandet fra cashewnødderne og kom dem i arctic fryeren, tænd arctic fryeren og giv dem ca 20 minutter ( der er stor forskel på arctic fryer, så prøv dig lidt frem. ) hvis man ønsker at lave mere end en portion kan genbruge vandet. Cashewnødder er god som snack, mellemmåltid osv.
 
Pistacienødder

Pistacienødden er en lysende grøn nød med mørkerød hinde, smager mildt og lidt sødt.

Pistacienødder er små grønne nødder, der vokser på pistacietræer, kaldet som kaldes Pistaciaceae.

Opbevar aldrig pistacienødder i sollys ellers kommer de til at smage dårligt, Man kan altid forlænge pistacienøddernes holdbarhed ved at opbevare dem i køleskabet eller i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ½ – 1 år

Drys pistacienødder på yoghurt, skyr eller havregryn eller brug nødden i salater.

Pistacienødder har en hård skal der skal fjernes før man spiser den grønne nød. Saltede og ristede Pistacienødder spises som snack, bruges til desserter eller som appetitvækker til en kold øl, drinks, te m.m.
 
Mandler

Mandeltræet stammer oprindeligt fra Asien, men dyrkes i dag primært i USA og Spanien. Vores mandler Marcona og Valencia kommer fra Spanien.

Stenfrugterne af mandeltræet er grønne, hårde og 3-6 cm lange. Under det grønne lag er der en hård, brune skal og inde bag denne gemmer de brune frø sig eller mandlerne, sådan som vi kender dem fra supermarkedet.

Man kan med fordel opbevare mandlerne i køkkenskab, hvor mandler kan holde sig bedre på grund af det høje fedtindhold, som kan blive harske hvis de bliver opbevaret ved for en høj temperatur. Man kan altid forlænge mandlernes holdbarhed ved at opbevare dem i køleskabet eller i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ½ – 1 år

Det er meget vigtigt at man aldrig opbevar mandler i  direkte sollys eller sammen med andre fødevarer, dette kan få mandlerne til at smage dårligt og gøre dem harske og bløde.

Mandler smager skønt i myslien, i yoghurt, sammen med lidt frugt og grønt. Mandler kan også bruges i kager og andet bagværk.

Man kan altid bruge mandelmel til julekager eller som en erstatning for anden mel i sit bagværk. Bagning med mandelmel smager pragtfuldt.

Spis nødder i din daglige kost fordi Nødder indeholder en lang række næringsstoffer såsom protein, kostfibre, vitaminer som E-vitamin, mineraler som fosfor, magnesium, jern, jod og zink og de sunde umættede fedtsyrer, herunder n-3 fedtsyrer. 

Der anbefales 30 g nødder dagligt svarende til en lille håndfuld. Anbefalingen gælder alle typer af naturlige nødder uden sukker og salt. Det er vigtigt at variere mellem forskellige typer nødder
 
Macadamianødder

Macadamianødderne kommer oprindeligt fra regnskovene i det subtropiske Queensland i Nordøstaustralien, hvor de blev opdaget i 1800- tallet og har navn efter videnskabsmanden dr. John Mac Adam.

Macadamianødder er nogle af verdens dyreste nødder, hvilket skyldes den komplicerede dyrkning og den endnu sværere forarbejdning af de ekstremt hårde nøddeskal. Nødderne bliver kun solgt tørrede, kogt eller ristet, (saltet eller usaltet).

Macadamianødden er den eneste af de oprindeligt australske afgrøder, der produceres og eksporteres i større mængder. Der findes Macadamianødder produktion i mange andre lande end Australien, såsom Sydafrika, Kenya, Mexico mfl. Macadamiatræet, hedder Macadamia integrifolia som er stedsegrønt og på størrelse med et æbletræ, og nødderne vokser i klasser. Macadamianødden består yderst af grønt frugtkød og selve kernen som er omgivet af en ekstremt hård brun skal, som er næsten umulig at knække uden specielt værktøj.

Smagen af macadamianødder er helt mild og næsten smøragtig, med en smag af den gode nøddearoma. Spis Macadamianødder enten rå eller salte i ovnen eller actyfryer.

Rå og Usaltede Macadamianødder smager fantastisk til drinks eller bare som en snack.

Macadamianødder er nogle af verdens dyreste nødder, hvilket skyldes den komplicerede dyrkning og den endnu sværere forarbejdning af de ekstremt hårde nødder. Nødderne bliver kun solgt tørrede, kogt eller ristet, (saltet eller usaltet), da de friske nødder kan holde sig og bliver meget hurtigt harske.
 
Hasselnødder

Hasselnødder gror på en busk der hedder hassel og vokser hovedsageligt i Asien og Europa. Hasselnødder er en af de mest anvendt nødder i køkkenet verden over. Efter hasselnødderne er modne, de skal tørres først inden de kan sælges eller spises. Hasselnødder bruges i mange forskellige retter, desserter m.m. Hasselnødderne er en af de ingredienser der findes i ”Nutella”.

Hasselnødder smager godt i madlavning, bagning eller som de er som en mættende snack.

Prøv at riste dem hasselnødder, hakke dem og toppe dem på yoghurt eller frugt, eller bland med dine favoritter af blandede, tørrede frugter og nødder og lav din egen snack.

Spis nødder i din daglige kost fordi Nødder indeholder en lang række næringsstoffer såsom protein, kostfibre, vitaminer som E-vitamin, mineraler som fosfor, magnesium, jern, jod og zink og de sunde umættede fedtsyrer, herunder n-3 fedtsyrer. 

Der anbefales 30 g nødder dagligt svarende til en lille håndfuld. Anbefalingen gælder alle typer af naturlige nødder uden sukker og salt. Det er vigtigt at variere mellem forskellige typer nødder
 
Paranødder (Brazilian nuts)

Paranødderne kommer fra en kokoslignende frugt, der indeholde 8-24 tætpakkede frø, som vi kender som “paranødder”. Nødderne har en sød og fyldig nøddesmag.

Det er meget vigtigt at man aldrig opbevar paranødderne i direkte sollys eller sammen med andre fødevarer, dette kan få paranødderne til at smage dårligt og gøre dem harske.

Man kan altid forlænge paranøddernes holdbarhed ved at opbevar dem i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ca. 1 år.

Naturlige paranødder eller Brazil nut, som den også kaldes er af høj kvalitet, helt uden ristning eller tilsat olie og salt, har en god smøragtig smag og er fremragende til bagning eller som en snack, ligesom de er.

Paranødderne kommer fra en kokoslignende frugt, der indeholde 8-24 tætpakkede frø, som vi kender som "paranødder". Nødderne har en sød og fyldig nøddesmag.
Det er meget vigtigt at man aldrig opbevar paranødderne i  direkte sollys eller sammen med andre fødevarer, dette kan få paranødderne til at smage dårligt og gøre dem harske. Man kan altid forlænge paranøddernes holdbarhed ved at opbevar dem i køleskabet eller i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ca. 1 år.
 
Pekannødder

Pekannødder hører til valnødfamilien (Juglandaceae). Den stammer fra Nordamerika hvor den stadig findes vildtvoksende.

Pekannødden er den eneste træ nød, der er hjemmehørende i Nordamerika. Dens smøragtige smag har resulteret i dens voksende verdensomspændende popularitet. Efter at have sporet sin oprindelse til det 16. århundrede, er navnet “Pecan” afledt af det indfødte amerikanske (Algonquin) ord  pacane ), der beskrev “nødder, der kræver en sten at knække.”

De indfødte i prækoloniale centrale og østlige regioner i Nordamerika og floddalene i Mexico brugte pekannødder som en vigtig fødekilde, fordi de var let tilgængelige, lettere at afskalle end andre nordamerikanske nøddearter, og de havde fremragende smag. De blev endda brugt som valuta blandt indianske folk i en periode. Indfødte stammer mentes at have brugt pekannødder til at lave en fermenteret drik kaldet “Powcohicora”, hvorfra ordet “hickory” er afledt. Stammernes afhængighed af nødden til både ernæring og handel ansporede deres dyrkning af pekantræet.

Pekannødder har en aromatisk og sød smag, som minder om valnødder i smagen, hvilket gør dem fremragende i salater, som snacks eller i desserter.

Pekannødden er den eneste træ nød, der er hjemmehørende i Nordamerika. Dens smøragtige smag og uovertrufne nærings indhold har resulteret i dens voksende verdensomspændende popularitet. Efter at have sporet sin oprindelse til det 16. århundrede, er navnet "Pecan" afledt af det indfødte amerikanske (Algonquin) ord " pacane " ( pacane ), der beskrev "nødder, der kræver en sten at knække."
 
Valnødder

En valnød er det spiselige frø af en drupe af ethvert træ af slægten Juglans, især den persiske eller engelske valnød, Juglans regia. Selvom det kulinarisk betragtes som en “nød” og bruges som sådan, er det ikke en ægte botanisk nød. Efter fuld modning kasseres skallen, og kernen spises

Valnødder stammer oprindeligt fra Asien, men i dag vokser nødden i mange forskellige lande rundt om i verden – herunder Danmark.

Valnødden er i sæson fra august til oktober, hvor de plukkes fra valnøddetræerne, som er et stort og smukt træ. 

Valnødder har et højt indhold af protein, antioxidanter, kulhydrater, omega-3, vitamin E og mange forskellige vitaminer, som gør din krop mæt og fungerer som kroppens byggesten til dine muskler og væv. De har også et højt indhold af ”de sunde fedtstoffer” fra planter, men derfor også et højt fedtindhold. Derfor indeholder valnødder meget energi, så du bør ikke spise nødderne i store mængder.
umodne valnødder
valnødder holdbarhed
friske valnødder
valnødder modne
friske valnødder opskrift
valnødder sunde
valnødder atamon
opbevaring af knækkede valnødder
 

TILMELDING TIL NYHEDSBREV