NYHEDER

Madagaskar Bourbon vanilje

Bourbon vaniljestænger fra Madagaskar er den mest kendt og klassiske vanilje i hele verden.

Madagaskar Bourbon vaniljestænger er eftertragte for deres kvalitet og intense cremede/smøragtige fede vaniljesmag, de er også meget olie rige.

Bourbon vaniljestænger kommer oprindeligt fra øen Réunion der i begyndelsen af 19 hundredtallet blev kaldt Bourbon og deraf navnet på den vanilje der kommer fra øen, Bourbon vanilje er i dag en fælles betegnelse for al den vanilje der kommer fra Madagaskar af sorten Planifolia.

Ifølge FN producere Madagaskar næsten 4000 ton om året, som er Ca. Halvdelen af verdens produktionen af vaniljestænger.
Stængerne er organisk dyrket i plantager i Madagaskar uden pesticider eller kemikalier, men ikke certificerede, da små farmer ikke har råd til det. I Madagaskar er klimaet ideelt for dyrkning af vanilje og giver stængerne sin helt egen klasse.

  • Vi elsker disse vaniljestænger og de vidunderlige mennesker og kulturer, der dyrker dem.
  • Bruge disse vaniljestænger i desserter såsom vaniljeis, vaniljekranse, staciatella is, Panna Cotta, hindbærsnitter, risengrød, råcreme, jordbære rabarbersaft, rabarbergrød, marmelade, latte, risalamande, småkager, ostekage med vanilje eller til andre bagværk.
  • Vanilla-Vanilla Danmarks vaniljestænger sendes i vakuumpakning for at bevare friskhed og aroma.

Høst processen af vanilje

  • Når bønnerne er modne, begynder de at blive gule og er normalt mellem 12 – 25 cm lange. Der er omkring 100 vaniljestænger pr. plante, endnu dufter vanilje ikke, det er først efter tørring, den karakteristiske duft opstår.
    • Vaniljen er klar til høst når stængerne skifter farve fra mørkegrøn til lysegrøn med et gulligt skær.
    • Vaniljen er klar til høst i seks til ni måneder efter bestøvningsproces.
    • Derefter håndsorteres stængerne efter størrelse og kvalitet. Derefter lægges de modne, stadig grønne bønner i varmt vand  (ca. 70° C) i ca. 1-2 minutter, det er her modningsprocessen stoppes.
Når bønnerne er modne, begynder de at blive gule og er normalt mellem 12 – 25 cm lange. Der er omkring 100 vaniljestænger pr. plante, endnu dufter vanilje ikke, det er først efter tørring, den karakteristiske duft opstår.Vaniljen er klar til høst når stængerne skifter farve fra mørkegrøn til lysegrøn med et gulligt skær.Vaniljen er klar til høst i seks til ni måneder efter bestøvningsproces.Derefter håndsorteres stængerne efter størrelse og kvalitet. Derefter lægges de modne, stadig grønne bønner i varmt vand  (ca. 70° C) i ca. 1-2 minutter, det er her modningsprocessen stoppes.
 
Når bønnerne er modne, begynder de at blive gule og er normalt mellem 12 – 25 cm lange. Der er omkring 100 vaniljestænger pr. plante, endnu dufter vanilje ikke, det er først efter tørring, den karakteristiske duft opstår.Vaniljen er klar til høst når stængerne skifter farve fra mørkegrøn til lysegrøn med et gulligt skær.Vaniljen er klar til høst i seks til ni måneder efter bestøvningsproces.Derefter håndsorteres stængerne efter størrelse og kvalitet. Derefter lægges de modne, stadig grønne bønner i varmt vand  (ca. 70° C) i ca. 1-2 minutter, det er her modningsprocessen stoppes.
 
  • Herefter lægges bønnerne i en bomulds lage og fermenteres i 48 timer.
  • Tørringen sker i solen.
Det vil sige, at i en periode sættes bønnerne udenfor om dagen for 1.5 – 2 timer i solen, for at tørre. Om natten lægges de i en beholder for at ”svede”, Således bliver frugten brun og blød. Denne proces forsætter i op til 3 måneder, for at udvikle et kvalitetsprodukt.
Det vil sige, at i en periode sættes bønnerne udenfor om dagen for 1.5 – 2 timer i solen, for at tørre. Om natten lægges de i en beholder for at ”svede”, Således bliver frugten brun og blød. Denne proces forsætter i op til 3 måneder, for at udvikle et kvalitetsprodukt.
  • Det vil sige, at i en periode sættes vaniljebønnerne udenfor om dagen for 1.5 – 2 timer i solen, for at tørre. Om natten lægges de i en beholder for at ”svede”, Således bliver frugten brun og blød. Denne proces forsætter i op til 3 måneder, for at udvikle et kvalitetsprodukt.
Det vil sige, at i en periode sættes bønnerne udenfor om dagen for 1.5 – 2 timer i solen, for at tørre. Om natten lægges de i en beholder for at ”svede”, Således bliver frugten brun og blød. Denne proces forsætter i op til 3 måneder, for at udvikle et kvalitetsprodukt.
  • Under tørre- og modningsprocessen mister stængerne ca. 80 % af deres vægt; 5-6 kilo grøn vanilje giver derfor cirka 1 kilo tørrede vaniljestænger.
Under tørre- og modningsprocessen mister stængerne ca. 80 % af deres vægt; 5-6 kilo grøn vanilje giver derfor cirka 1 kilo tørrede vaniljestænger.
Grøn vanilje
  • Den omhyggelig tørrings proces, som nævnt tidligere, sikrer, at bælgene har det korrekte fugt indhold. Vaniljestængerne sorteres i forskellige ”Grades” dvs. Grade A (Premium) Bourbon vaniljestænger er fra 15 cm +, med en fugtighed mellem 30-35 % og Grade B (Premium) Bourbon vaniljestænger er mellem 10 cm – 15 cm med en fugtighed mellem 25-20 %.
    • Den færdige vaniljestang indeholder millioner af bittesmå sorte frø, som kaldes vanillin, de i sig selv bidrager til en del af den samlede vaniljesmag.
Den omhyggelig tørrings proces, som nævnt tidligere, sikrer, at bælgene har det korrekte fugt indhold. Stængerne Grade A (Premium) er fra 15 cm og op med en fugtighed mellem 30-35 % og Grade B (Premium) er mellem 10 og 15 cm med en fugtighed mellem 25-20 %.Den færdige vaniljestang indeholder millioner af bittesmå sorte frø, som kaldes vanillin, de i sig selv bidrager til en del af den samlede vaniljesmag.
millioner af bittesmå sorte frø, som kaldes vanillin
  • Bourbon vaniljestænger, som du køber hos Vanilla-Vanilla Danmark, tørres naturligt og langsomt , denne proces kalder vi ’’ slow curing process’’.
    • Processen sikrer den helt optimale balance mellem fugt- og vanillin indhold og giver den bedste kvalitet af vaniljestænger.