NYHEDER

Dyrkning af vanilje

Dyrkning  af vanilje har i de senere år været påvirket af lave priser, hvilket har ramt produktionen. De nu stigende priser har fået dyrkerne til at høste tidligere end normalt, hvilket dels er sket for at undgå tyveri, men også for at udnytte de stigende priser.

Det er dog gået ud over kvaliteten, for smag og aroma når ikke samme kvalitet, som når de plukkes modne.

Høst processen af vanilje

  • Når bønnerne er modne, begynder de at blive gule og er normalt mellem 12 – 25 cm lange. Der er omkring 100 vaniljestænger pr. plante, endnu dufter vanilje ikke, det er først efter tørring, den karakteristiske duft opstår.
    • Vaniljen er klar til høst når stængerne skifter farve fra mørkegrøn til lysegrøn med et gulligt skær.
    • Vaniljen er klar til høst i seks til ni måneder efter bestøvningsproces.
    • Derefter håndsorteres stængerne efter størrelse og kvalitet. Derefter lægges de modne, stadig grønne bønner i varmt vand  (ca. 70° C) i ca. 1-2 minutter, det er her modningsprocessen stoppes. Herefter lægges bønnerne i en bomulds lage og fermenteres i 48 timer.
    • Tørringen sker i solen.

At udforske tørringsprocessen af vaniljestænger og den unikke smagsoplevelse af Ugandisk vanilje er som at tage på en sanselig rejse gennem Østafrikas frodige landskaber.

  • Det vil sige, at i en periode sættes bønnerne udenfor om dagen for 1.5 – 2 timer i solen, for at tørre. Om natten lægges de i en beholder for at ”svede”, Således bliver frugten brun og blød. Denne proces forsætter i op til 3 måneder, for at udvikle et kvalitetsprodukt..
    • Under tørre- og modningsprocessen mister stængerne ca. 80 % af deres vægt; 5-6 kilo grøn vanilje giver derfor cirka 1 kilo tørrede vaniljestænger.
    • Den omhyggelig tørrings proces, som nævnt tidligere, sikrer, at bælgene har det korrekte fugt indhold. Stængerne Grade A (Premium) er fra 15 cm og op med en fugtighed mellem 30-35 % og Grade B (Premium) er mellem 10 og 15 cm med en fugtighed mellem 25-20 %.
    • Den færdige vaniljestang indeholder millioner af bittesmå sorte frø, som kaldes vanillin, de i sig selv bidrager til en del af den samlede vaniljesmag.
    • De vaniljestænger, som du køber hos Vanilla-Vanilla Danmark, tørres naturligt og langsomt , denne proces kalder vi ’’ slow curing process’’. Processen sikrer den helt optimale balance mellem fugt- og vanillin indhold og giver den bedste kvalitet af vaniljestænger.
Efter tørringsfasen gennemgår vaniljestængerne en modningsperiode, hvor de får lov til at hvile og udvikle deres fulde smagspotentiale.