NYHEDER

Bestøvningsproces af vaniljeplanten blomst

Bestøvningsproces af vaniljeplanten blomst sker med hænder, men i Mexico kan vaniljeblomsterne bliver naturligt bestøves af bier af slægten Melipona.

Melipona-bien gav Mexico en 300-årig fordel ved vaniljeproduktion fra det tidspunkt, hvor det blev opdaget af europæerne.  Vaniljeorkidien har sin oprindelse i Mexico, hvor den bliver bestøvet i naturen af ​​bier. Da disse bier ikke findes i Madagaskar, Uganda eller andre steder hvor der dyrkes vanilje, derfor skal vaniljeblomster bestøves i hånden. Den gule vaniljeblomst, blomster kun en dag om året og er typisk kun åben i få timer.

  • Vaniljeplanten er en orkideplante, der sætter ranker på indtil 10 meter og har behov for et espalier eller anden klatrehjælp. Den danner en meget kødfuld stamme samt tykke og spidse ovale, 12 cm lange blade.
  • Den meget smukke, gule, tropiske orkideblomst blomstrer kun ganske få timer og må derfor bestøves kunstigt med en tandstik for at få  optimalt resultat.
  • Almindelige insekter samt Kolibrier, der er ansvarlige for den naturlige bestøvning findes ikke i Uganda, så derfor bestøves vaniljen af landmændene.
  • Når vanilje blomsten er blevet bestøvet, udvikler vanilje frugterne sig.
  • Det er grønne vaniljestænger er duftløse og indeholder massevis af bittesmå frø (vanilje carviar).
  • Vaniljefrugten indeholder verdens mindste frø, og hver vaniljefrugt kan indeholde tusinder af små, mørke frø.
Vaniljestænger af høj kvalitet kommer normalt fra regioner som Madagaskar, Tahiti og Bourbon. Disse stænger har en rigere smag og aroma sammenlignet med billigere alternativer.

Seks til ni måneder efter bestøvning er bælgene klar til at blive høstet – når spidsen begynder at gulne.

Vores Gourmet Noir vaniljestang har den helt klassiske smag og lækre sødme som du forventer i fx ris a la mande, men vores stænger er bare større, dufter mere og er fyldt med korn og vanillin. Så vælg denne variant, hvis du søger en fantastisk og sød vaniljestang til de traditionelle retter med traditionel smag. Bare med lidt mere smag...