Nødder spiller en vigtig rolle i vores liv, med deres unikke smagsprofiler, fordele og kulinariske anvendelser i vores køkkener og bringer glæde til vores smagsløg.
Der findes mange forskellige nødder i hele verden såsom hasselnødder, jordnødder, cashewnødder, paranødder, pekannødder, pistacienødder, valnødder, macadamianødder og mandler. Egentlig er mandlen en kerne, men den kan anbefales på linje med nødder.
1. Hvordan får man flere nødder ind i kosten?
Nødder smager skønt, spis nødder som mellemmåltid, nødder er desuden en god smagsgiver, som kan give madens smag et løft. Prøv at bruge nødder: på yoghurt, skyr eller havregryn, i salat, i grøntsager m.m.
2. Cashewnødder skiller sig ud med deres bløde, smør-agtige konsistens og milde, søde smag.
Cashewnødder vokser på træer, som kaldes et Akajutræ, som udvikles på spidsen af cashewfrugten. Cashewnødder stammer oprindeligt fra Brasilien og i dag dyrkes cashewnødderne i Indien, Vietnam, Vestafrika og mange andre tropiske lande.
Høst processen af cashewnødder en besværlig proces, hvor man adskiller nødden fra skallen, som kan kun gøres med håndkraft.
Cashewnødder kan holde op til 12 til 18 måneder, hvis man opbevare de korrekt som i et lukket glas beholder eller en lukket pose mørkt, væk fra direkte sollys og ikke for varmt.
Cashewnødderne kan også fryses. Her kan holdbarheden forlænges med 6 – 8 måneder. Faktisk anbefales det, at nødderne opbevares i fryseren, da de her bevarer saftigheden uden at fedtet bliver harsk.
Man kan altid spise cashewnødderne rå og usaltede, tør ristede og saltede på en pand, i ovnen, eller i actyfryer. Mums!
3. Pistacienødder
Pistacienødden er har en karakteristisk lys grøn farve, der skiller dem ud fra andre nødder. Deres skal er normalt let at skrælle og afslører den lysegrønne kerne indeni. De vokser på pistacietræer, som kaldes Pistaciaceae.
Pistacienødder har en mild og sød smag med en let fedtet konsistens. Deres smag er ikke overvældende og kan variere fra let sød til subtilt saltet, afhængigt af hvordan de er forarbejdet. Drys pistacienødder på yoghurt, skyr eller havregryn eller brug nødden i salater.
Opbevar aldrig pistacienødder i sollys ellers kommer de til at smage dårligt, Man kan altid forlænge pistacienøddernes holdbarhed ved at opbevare dem i køleskabet eller i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ½ – 1 år.
4. Mandler: Mandler er uden tvivl en af de mest spiste nødder i Danmark.
Mandeltræet stammer oprindeligt fra Asien, men dyrkes i dag primært i USA og Spanien. Vores mandler Marcona og Valencia kommer fra Spanien.
Stenfrugterne af mandeltræet er grønne, hårde og 3-6 cm lange. Under det grønne lag er der en hård, brune skal og inde bag denne gemmer de brune frø sig eller mandlerne, sådan som vi kender dem fra supermarkedet.
Man kan med fordel opbevare mandlerne i køkkenskab, hvor mandler kan holde sig bedre på grund af det høje fedtindhold, som kan blive harske hvis de bliver opbevaret ved for en høj temperatur. Man kan altid forlænge mandlernes holdbarhed ved at opbevare dem i køleskabet eller i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ½ – 1 år
Det er meget vigtigt at man aldrig opbevar mandler i direkte sollys eller sammen med andre fødevarer, dette kan få mandlerne til at smage dårligt og gøre dem harske og bløde.
Mandler smager skønt i myslien, i yoghurt, sammen med lidt frugt og grønt. Mandler kan også bruges i kager og andet bagværk.
Man kan altid bruge mandelmel til julekager eller som en erstatning for anden mel i sit bagværk. Bagning med mandelmel smager pragtfuldt.
5. Macadamianødder smager helt mild og næsten smøragtig, med en smag af den gode nøddearoma.
Macadamianødderne kommer oprindeligt fra regnskovene i det subtropiske Queensland i Nordøstaustralien, hvor de blev opdaget i 1800- tallet og har navn efter videnskabsmanden dr. John Mac Adam.
Macadamianødder er nogle af verdens dyreste nødder, hvilket skyldes den komplicerede dyrkning og den endnu sværere forarbejdning af de ekstremt hårde nøddeskal. Nødderne bliver kun solgt tørrede, kogt eller ristet, (saltet eller usaltet).
Macadamianødden er den eneste af de oprindeligt australske afgrøder, der produceres og eksporteres i større mængder. Der findes Macadamianødder produktion i mange andre lande end Australien, såsom Sydafrika, Kenya, Mexico mfl. Macadamiatræet, hedder Macadamia integrifolia som er stedsegrønt og på størrelse med et æbletræ, og nødderne vokser i klasser. Macadamianødden består yderst af grønt frugtkød og selve kernen som er omgivet af en ekstremt hård brun skal, som er næsten umulig at knække uden specielt værktøj.
Spis Macadamianødder enten rå eller salte i ovnen eller actyfryer.
Rå og Usaltede Macadamianødder smager fantastisk til drinks eller bare som en snack.
6. Hasselnødder er kendt for deres karakteristiske, let søde smag og knasende tekstur.
Hasselnødder gror på en busk der hedder hassel og vokser hovedsageligt i Asien og Europa. Hasselnødder er en af de mest anvendt nødder i køkkenet verden over. Efter hasselnødderne er modne, de skal tørres først inden de kan sælges eller spises. Hasselnødder bruges i mange forskellige retter, desserter m.m. Hasselnødderne er en af de ingredienser der findes i ”Nutella”.
Hasselnødder smager godt i madlavning, bagning eller som de er som en mættende snack.
Prøv at riste dem hasselnødder, hakke dem og toppe dem på yoghurt eller frugt, eller bland med dine favoritter af blandede, tørrede frugter og nødder og lav din egen snack.
7. Paranødder (Brazilian nuts)
Paranødderne kommer fra en kokoslignende frugt, der indeholde 8-24 tætpakkede frø, som vi kender som “paranødder”. Nødderne har en sød og fyldig nøddesmag.
Bæredygtighed: Paranødder dyrkes primært i regnskovsområder i Brasilien, hvor de er en vigtig kilde til indkomst for lokale samfund. Bæredygtig høstpraksis er vigtige for at beskytte regnskovens biodiversitet og bevare paranøddernes naturlige levesteder.
Det er meget vigtigt at man aldrig opbevar paranødderne i direkte sollys eller sammen med andre fødevarer, dette kan få paranødderne til at smage dårligt og gøre dem harske.
Man kan altid forlænge paranøddernes holdbarhed ved at opbevar dem i fryseren i en mørk lufttæt beholder, hvor holdbarheden forlænges i op til ca. 1 år.
Naturlige paranødder eller Brazil nut, som den også kaldes er af høj kvalitet, helt uden ristning eller tilsat olie og salt, har en god smøragtig smag og er fremragende til bagning eller som en snack, ligesom de er.
8. Pekannødder: Den Amerikanske favorit.
Pekannødder har en karakteristisk aromatisk og sød smag, som minder om valnødder i smagen, hvilket gør dem fremragende i salater, som snacks eller i desserter.
Pekannødder er en meget populær ingrediens i amerikanske klassikere som pecanpie.
Pekannødder hører til valnødfamilien (Juglandaceae). Den stammer fra Nordamerika hvor den stadig findes vildtvoksende.
Pekannødden er den eneste træ nød, der er hjemmehørende i Nordamerika. Dens smøragtige smag har resulteret i dens voksende verdensomspændende popularitet. Efter at have sporet sin oprindelse til det 16. århundrede, er navnet “Pecan” afledt af det indfødte amerikanske (Algonquin) ord pacane ), der beskrev “nødder, der kræver en sten at knække.”
De indfødte i prækoloniale centrale og østlige regioner i Nordamerika og floddalene i Mexico brugte pekannødder som en vigtig fødekilde, fordi de var let tilgængelige, lettere at afskalle end andre nordamerikanske nøddearter, og de havde fremragende smag. De blev endda brugt som valuta blandt indianske folk i en periode. Indfødte stammer mentes at have brugt pekannødder til at lave en fermenteret drik kaldet “Powcohicora”, hvorfra ordet “hickory” er afledt. Stammernes afhængighed af nødden til både ernæring og handel ansporede deres dyrkning af pekantræet.
9. Valnødder: Den hjertevenlige nød (vores favorit er valnødder fra Chile)
Valnødder er elsket for deres karakteristiske smør-agtige konsistens og let bitre smag.
En valnød er det spiselige frø af en drupe af ethvert træ af slægten Juglans, især den persiske eller engelske valnød, Juglans regia. Selvom det kulinarisk betragtes som en “nød” og bruges som sådan, er det ikke en ægte botanisk nød. Efter fuld modning kasseres skallen, og kernen spises
Valnødder stammer oprindeligt fra Asien, men i dag vokser nødden i mange forskellige lande rundt om i verden – herunder Danmark.
Valnødden er i sæson fra august til oktober, hvor de plukkes fra valnøddetræerne, som er et stort og smukt træ.