NYHEDER

Tørrings-process af vaniljestænger

Sådan tørres vaniljestænger

  • De modne, stadig grønne bønner sættes i varmt vand  (ca. 70° C) i 4-5 minutter, det er her modningsprocessen stoppes. Herefter lægges bønnerne i en bomuldslagen og fermenters i 48 timer.
  • Tørringen sker i solen.
  • Det vil sige, at i en periode sættes bønnerne udenfor om dagen for 1,5 – 2 timer i solen, for at tørre. Om natten lægges de i en beholder for at ”svede”, Således bliver frugten brun og blød. Denne proces forsætter i op til 3 måneder, for at udvikle et kvalitetsprodukt..
  • Under tørre- og modningsprocessen mister stængerne ca. 80 % af deres vægt; 5-6 kilo grøn vanilje giver derfor cirka 1 kilo tørrede vaniljestænger.
  • Den omhyggelig tørrings proces, som nævnt tidligere, sikrer, at bælgene har det korrekte fugt indhold. Grade A (Premium) vaniljestænger er fra 15 cm og op med en fugtighed mellem 30-35 % og Grade B (Premium) vaniljestænger er mellem 10 og 15 cm med en fugtighed mellem 25-20 %.
  • Den færdige vaniljestang indeholder millioner af bittesmå sorte frø, som kaldes vanillin, de i sig selv bidrager til en del af den samlede vaniljesmag.

 Vaniljestænger er lange, tynde pods med en mørk brun farve og en glat, skinnende overflade. Inde i poden findes de små, sorte vaniljefrø, der er ansvarlige for den karakteristiske smag og aroma.

  • De stænger, som du køber hos Vanilla-Vanilla Danmark, tørres naturligt og langsomt , denne proces kalder vi ’’slow curing process’’. Processen sikrer den helt optimale balance mellem fugt- og vanillin indhold og giver den bedste kvalitet af vaniljestænger.

Vaniljestænger bruges bredt i bagværk, desserter, is, saucer, drikkevarer og meget mere. De kan skæres og skrabes for at udtrække vaniljefrøene, der kan tilføje smag og tekstur til opskrifter.