Køb for minimum 500 kr af de nødder

du kan lide og får en Grade A Premium vaniljestang med i købet.

Køb for minimum 500 kr af de nødder

du kan lide og får en Grade A Premium vaniljestang med i købet.

Køb for minimum 500 kr af de nødder

du kan lide og får en Grade A Premium vaniljestang med i købet.

Historien om vanilje

Vaniljen er klar til høst når stængerne skifter farve fra mørkegrøn til lysegrøn med et gulligt skær.

VANILJE – De første der dyrkede vanilje var Totonac-folkene, der boede ved Mexicos golfkyst i den nuværende delstat Veracruz. Ifølge Totonac-mytologien blev den tropiske orkidé født, da en prinsesse, af sin far, blev nægtet at gifte sig med en dødelig. Prinsessen flygtede ud i skoven med sin elsker. Men de blev fundet og halshugget.

Legenden fortæller, at der hvor deres blod ramte jorden, voksede en tropisk orkidékvist op, (senere kendt som vanilje) navnet kommer fra det spanske ord “vainilla”, der betyder “little pod”, givet af spanske opdagelsesrejsende, der ankom til Mexicogolfen i det tidlige sekstende århundrede ).

De spanske conquistadors under Cortez lavede en drik , der blev givet til Aztec kejseren Montezuma. Denne drik, der blev serveret i gyldne bægre, var lavet af vaniljebønner kombineret med chokolade.

For omkring firs år siden var denne eftertragtede drik kun tilgængelig for adelen og den yderst velhavende del af befolkningen.

I 1602 foreslog Hugh Morgan,  dronning Elizabeth I’s apoteker, at vanilje i sig selv kunne bruges som smagsstof, og Vanilla blev hurtigt introduceret i Europa og anvendt som  smagsstof til chokolade, tobak og også i medicinen fandt den anvendelse.

Smagen af vanilje har været en af ​​de mest velkendte smage (især i vestlige køkken) i århundreder, samtidig er navnet vanilje er et populært begreb, der i særdeleshed anvendes i forbindelse med produkter, vi  i dag finder på hylderne i supermarkedet.

I begyndelsen af ​​1800-tallet blev Vanilla transporteret til Reunion og Mauritius ( øer i det Indiske Ocean ) til dyrkning. Et par år senere i 1841 blev en simpel og effektiv kunstig bestøvningsmetode udviklet af en 12-årig slave ved navn Edmond Albius på Réunion: en metode, der stadig bruges i dag!

Vaniljeplanter blev derefter ført til Asien, Caribien og Comorerne. I dag dyrkes Vanilla i tropiske områder af verden.

Vaniljeplanter blev derefter ført til Asien, Caribien og Comorerne. I dag dyrkes Vanilla i tropiske områder af verden.

En kort forståelse af vanilje og et par væsentlige begreber:

 • Vanilje bønner bliver mellem 10 – 25 cm lang og 5 – 15 mm bred, og har en vægt på ca. 2-7 gram per bønne.
 • Vanilje planten er en orkideplante, der sætter ranker på indtil 10 meter og har behov for et espalier eller anden klatrehjælp. Den danner en meget kødfuld stamme samt tykke og spidse ovale, 12 cm lange blade.
 • Den meget smukke, gule, tropiske orkideblomst blomstrer kun ganske få timer og må derfor bestøves kunstigt for at få  optimalt resultat.
 • Almindelige insekter samt Kolibrier, der er ansvarlige for den naturlige bestøvning findes ikke i Uganda, så derfor bestøves vaniljen af landmændene.
 • Vanilje planten behøver hele året igennem en temperatur på mellem 22° og 30° C ,samt en høj luftfugtighed.
 • Vaniljestænger kommer fra vanilje  planten Vanilla Planifolia og stammer fra orkide familien (Orchidaceae).
 • Vaniljestænger er rent fagteknisk klassificeret som et krydderi.
 • Det er den mest arbejdskrævende landbrugsafgrøde.
 • Vaniljestænger er det anden dyreste krydderi i verden (næst efter safran)
 • I øjeblikket USA er den største importør af vanilje i hele verden, skarpt efterfulgt af Frankrig.
Vanilje bønner bliver mellem 10 – 25 cm lang og 5 – 15 mm bred, og har en vægt på ca. 2-7 gram per bønne.
Vanilje planten er en orkideplante, der sætter ranker på indtil 10 meter og har behov for et espalier eller anden klatrehjælp. Den danner en meget kødfuld stamme samt tykke og spidse ovale, 12 cm lange blade.

Læs flere

  0
  Din kurv
  Din kurv er tomTilbage til Shop

  Tilmeld Nyhedsbrev
  og få 5 % på dit første køb i hele shoppen.