Vi sender også til Norge, Sverige og Finland +45 21 71 10 50 info@vanilla-vanilla.dk

1. Kan man spise hele vaniljestangen?

Til bagning er vi som regel mest interesseret i de små frø inde i vaniljestangen, men bælgene har også meget smag. Bælgene er gode til at give mælk eller fløde en fantastisk vaniljesmag, eller du kan stikke dem i en krukke sukker for at fremstille vaniljeduftende sukker.

Vaniljestaenger

2. Hvor længe kan vaniljestænger holde sig friske?

Vaniljestænger kan opbevares i mindst et år, når de opbevares korrekt, og kan holde mere end to år under ideelle forhold. Den bedste opbevaring får man ved at bruge et glas med lufttæt låg, heri kommes en smule alkohol f.eks. cognac vodka eller lignende. Vaniljestængerne lægges med den krumme ende nedad i alkoholen, så resten af stængerne ligger frit i glasset. På denne måde holder stængerne sig fugtige. Opbevaring uden beskyttelse gør stængerne tørre. Opbevaring af vaniljestænger.

3. Vanilje er en frugtstand af orkideer!

Frugten indeholder små sorte frø. Som andre orkidefrø, vil vaniljefrø ikke spire uden tilstedeværelsen af visse mycorrhizalsvampe. I stedet reproducerer avlere planten ved at skære dele af vinstokken. Disse stykker, med blade, skal hver have en lille spire i bladhjørnet. Disse stykker sættes i jord og vil derved danne rod og vokse til en ny plante.

Vaniljestænger

4. Hvad er forskellen på Tahitien og Madagaskar vaniljestænger?

Madagaskar vaniljestænger har en meget mild, jordagtig og meget aromatisk duft/ smag Madagaskar bourbon vanilje. OG Tahitien vaniljestænger har en frugtagtig og blomsteragtig duft/ smag Tahiti Tahitensis vaniljestænger. 

5. Kan jeg dyrke mine egne vaniljestænger?

Ja, i teorien kan man godt, men det er forbundet med store omkostninger, da de skal dyrkes i drivhuse samt holdes et tropisk klima, jordbundsforholdende skal også være i orden. Læs mere om dyrkning af vanilje her:

6. Hvad er smagen af vanilje?

Vaniljekorn har en sød, parfumeret aroma med en træagtig eller røgagtig smag. Ren vaniljeekstrakt har en lignende aroma. Vanilje stammer fra Mexico, hvor aztekerne brugte den til at fremhæve smagen i chokoladedrikke. Forskellige duft og smag af vaniljestænger.

7. Kan man bruge vaniljeekstrakt i stedet for vaniljestænger?

Så vi vil foreslå, hvis det er muligt, at du prøver at bruge en vaniljeekstrakt af god kvalitet. Styrken kan variere afhængigt af ekstraktets kvalitet, og der kan være retningslinjer på flasken, men de fleste finder ud af, at 1 til 2 teskefulde vaniljeekstrakt vil svare til en vaniljestang. Vaniljeekstrakt.

Vaniljeekstrakt

8. Kan vaniljepulver blive dårligt?

Korrekt oplagret, tørret vaniljepulver forbliver generelt i bedste kvalitet i Ca. 3 til 4 år, men de vil begynde at miste styrke over tid og ikke krydre som tilsigtet – den viste opbevarings tid er kun for den bedste kvalitet.

vaniljepulver

9. Hvor kommer vaniljestænger fra?

Vanilje kommer fra bælgen af en tropisk klatreorkidé, der er hjemmehørende i Mexico, og i dag produceres nogle af de bedste vaniljestænger i verden i Papantla, Mexico. Historie af vanilje.

10. Kan du genbruge vaniljestænger i almindeligt sukker?

Ja. Da en vaniljestang har en stor smag, kan den som regel genbruges flere gange, før dens aroma og smag er udtømt. Dæk tæt, og lad krukken stå i mindst en uge (smagen intensivere med tiden). Bønnen er så potent, at du kan fortsætte med at tilføje frisk sukker i cirka seks måneder, inden du kasserer stængerne.

vaniljesukker

11. Kan man bruge vaniljesukker i stedet for vaniljeekstrakt?

Hvis man skulle stå med en opskrift, der siger at man skal bruge vaniljeekstrakt, så kan man erstatte vaniljeekstrakten med vaniljesukker i forholdet til 1 tsk. vaniljeekstrakt = ½ tsk. vaniljesukker. Vaniljesukker kan bruges til en masse forskellige retter og kager m.m. og da vores vaniljesukker indeholder 15% ægte vanilje skal man nok være opmærksom på hvor meget man kommer i, hellere prøve sig lidt frem.

12. Hvor kommer vaniljeekstrakt fra?

Ren vaniljeekstrakt er lavet af ægte vaniljestænger og alkohol. Dette sker ved at nedsænke en eller flere vaniljestænger i alkohol, hvor de essentielle olier fra vaniljestængerne ekstraheres.

Vaniljeekstrakt

13. Hvor meget vaniljeekstrakt svarer til en vaniljestang?

Vores vaniljeekstrakt kommer i 3 styrker, styrke 1 der indeholder 100 g vanilje pr. liter, styrke 2 der indeholder 200 g vanilje pr. liter og styrke 4 der indeholder 400 g vanilje pr. liter.
2 spsk. vaniljeekstrakt styrke 1 = 1 vaniljestang.
1 spsk. vaniljeekstrakt styrke 2 = 1 vaniljestang
½ spsk. vaniljeekstrakt styrke 4 = 1 vaniljestang.

Vaniljeekstrakt

14. Kan man bruge hele vaniljestangen?

Vaniljestangen kan bruges på mange måder når det kommer til bagning, madlavning, desserter m.m. Vi anbefaler altid, at man ikke skal kassere noget og det gælder også vanilje, så skulle du have brugt vaniljestangen i en ret eller har du kun skrabet kornene ud, så kan du stadig bruge den. Sørg dog først for, at vaniljestangen er ren før du lægger den til tørre. Når den er tør kan du laver din egen vaniljesukker. Læs med her:

15. Kan vaniljestænger blive for gamle?

Nej de kan kun bliver for tørre. Læs om opbevaring af vanilje her:

16. Hvor meget vaniljesukker svarer til en vaniljestang?

Vores Luksus vaniljesukker indeholder 15% ægte vanilje og hvis du skal bruge 2 tsk. eller 1 spsk. vil det svare til 1 vaniljestang. Køb vaniljesukker her:

17. Kan vaniljestænger fryses?

Ja det kan de godt, man skal bare passe på at de ikke udtørrer, hvis man vælger at fryse sine Vaniljestænger skal man være opmærksom på at, dette stopper udviklingen af aromaerne i vaniljen. Læs mere om andre måder at opbevare vaniljestænger her:

18. Kan man bruge vaniljepulver i stedet for vaniljestænger?

Vaniljepulver er lavet af vaniljestænger, hvor vaniljestængerne tørres, herefter bliver de knust til pulver. Vaniljepulver kan bruges i stedet for vaniljestænger, mængden kan du blot erstatte 1-til-1.

Da vaniljepulver er tørt, kan man med fordel lade sin kagedej står en ½ til 1 time for at fremme vaniljesmagen inden bagning. Vaniljepulver kan købes her:

19. Hvad er forskellen mellem vaniljeekstrakt og vanilje aroma?

Vaniljeekstrakt er lavet på ægte vanilje og vanilje aroma/essens er kunstig.

20. Hvor mange gram vejer en vaniljestang?

Vaniljestænger kommer i mange størrelser fra 1 gram til 15 gram per vaniljestang.

Vores Grade A Premium vejer ca. 5 gram pr stk. og Grade B Premium ca. 3 gram pr stk.

En typisk supermarked vaniljestang vejer ca. 2,5 gram pr stk.