Vi sender også til Norge, Sverige og Finland +45 21 71 10 50 [email protected]

Hjemmelavet vaniljeis

Ingredienser:

500 ml piskefløde

5 pasteuriseret æggeblommer

5 pasteuriseret æggehvider

5 spsk. flormelis

1 Vaniljestang, købes her.

Fremgangsmåde:

Pisk fløde til den stiv nok til at du kan vippe skålen uden at flødeskummet ud.

Bland 5 pasteuriseret æggeblommer med 2½ spsk. flormelis og kornene fra 1 vaniljestang, pisk i Ca 1 min.

Piske pasteuriseret æggehvide til skum bland 2½ spsk. flormelis i og pisk til det bliver sejt.

Vend de 3 dele forsigtigt sammen for ikke at slå luften ud af fløde eller æggehviderne sæt den færdige is masse i fryseren, rør i is et par gange med et par timers mellemrum.

Hvis man ønsker at udnytte vaniljestangen bedre kan koge fløden op sammen med hele vaniljestangen, split vaniljestangen på langs skrab kornene ud, del de 2 halvdele 2 gange kom det hele i fløden giv det hele et opkog i Ca. 1 min herefter lad det hele køle af førend det bliver pisket til flødeskum.

 

Hjemmelavet vaniljeis med honning ristede hakkede mandler

Ingredienser:

500 ml piskefløde

5 pasteuriseret æggeblommer

5 pasteuriseret æggehvider

5 spsk. flormelis

1 Vaniljestang, købes her.

100 – 150 gram mandler

1½ spsk honning

Fremgangsmåde:

Kom mandlerne i kogende vand i ca 2 min herefter tag mandelhindene af mandlerne, hak mandlerne groft. Rist mandlerne på panden til de er gyldene, tilsæt honning og rør i dem i ca 3 min bred mandlerne ud på et stykke bagpapir og lad dem køle af, knus dem efter nedkøling.

Pisk fløde til den stiv nok til at du kan vippe skålen uden at flødeskummet ud.

Bland 5 pasteuriseret æggeblommer med 2½ spsk. flormelis og kornene fra 1 vaniljestang, pisk i Ca 1 min.

Piske pasteuriseret æggehvide til skum bland 2½ spsk. flormelis i og pisk til det bliver sejt.

Vend de 4 dele forsigtigt sammen for ikke at slå luften ud af fløde eller æggehviderne sæt den færdige is masse i fryseren, rør i is et par gange med et par timers mellemrum.

Hvis man ønsker at udnytte vaniljestangen bedre kan man koge fløden op sammen med hele vaniljestangen, split vaniljestangen på langs skrab kornene ud, del de 2 halvdele 2 gange kom det hele i fløden giv det hele et opkog i Ca. 1 min herefter lad det hele køle af førend det bliver pisket til flødeskum.

 

 

Pandekager

Ingredienser:

3 æg

150 gram hvademel

30 gram smør

3,5dl mælk

1 knsp salt

1 spsk vaniljesukker. Kan købes her

Fremgangsmåde:

Pandekagedej.

Æg og mel piskes sammen, kom det smeltede smør i og pisk, bland heri salt og vaniljesukker og ca 3 dl af mælken, pisk igen og hvis dejen virker lidt tyk kom da resten af mælken i ellers undlad det.

Bag pandekagerne på en pande med lidt smør (hvis du bruger en nonstick pande kan smøret undlades)

Server pandekagerne med vaniljeis, syltetøj, blåbær/jordbær og honning, eller hvad du foretrækker af tilbehør.

 

 

Pandekager med vanilje

Chokolademuffins

Ingredienser:

75 g smør

2 æg

190 g sukker

200 g mandelmel. Kan købes her

2 tsk vaniljesukker. Kan købes her

50 g kakaopulver

75 gram hakkede hasselnødder. Kan købes her

1 tsk bagepulver

1 knsp salt

1,5 – 2 dl mælk

10 muffinsforme

Skum

1⁄2 dl vand

150 g sukker

1 tsk vaniljepulver. Kan købes her

70 g æggehvide

Sprøjtepose eller frysepose

PYNT 200 g hvid eller mørk chokolade efter ønske

Fremgangsmåde:

Smelt smørret, og lad det køle lidt af. Pisk æg og sukker til en hvid og luftig masse. Bland mel, vaniljesukker, kakao, bagepulver, hakkede hasselnødder og salt sammen, og sigt det i æggemassen. Pisk det i sammen med mælken, og vend til sidst det smeltede smør i. Fordel dejen i muffinsformene. Bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter. Giv dem hellere for lidt end for meget, da de skal bages kort igen, når skummet er sprøjtet på. Lad dem køle helt af.

SKUM Kom vand, sukker og vaniljepulveret i en gryde, og lad det koge op, indtil sukkeret er opløst. Lad det køle lidt af, mens du begynder at piske æggehviderne. Pisk æggehviderne stive, og hæld så sukker opløsningen i lidt ad gangen, mens du pisker videre. Forsæt, til skummet er så stift, at skålen kan vendes på hovedet, uden at det ryger ud. Det tager Ca. 10 – 15 minutter. Kom skummet i en sprøjtepose eller frysepose, og klip det nederste stykke af. Sprøjt skummet ud på hver muffin, så det ligner en flødebolle. Bag flødebolle-muffinsene ved 200 grader i Ca. 5 minutter, eller til de er gyldne. Smelt chokoladen over vandbad, og hæld med en ske hver muffin-top med den smeltede chokolade. Opbevar de lækre flødebolle-muffins på køl, til de skal serveres.

Opbevares i køleskabet.

 

Chokolade muffin

 Paradisæble gele.

Ingredienser:

1 kilo knapt modne paradisæbler (jo mere modne, jo længere skal de koge, før de gelerer, sidst i september plejer at passe.

5 dl vand, til hver liter siet saft.

500 – 750 g sukker (jeg bruger 500, men nogen kan lide det sødt)

1 vaniljestang skåret i halve og flækket på langs, kan købes her.

1/2 tsk. flydende Atamon.

Fremgangsmåde:

Æblerne vaskes og bringes i kog (HELE æbler).

Koges for svag varme til man kan se saften træde ud (ca. 20-25 minutter). Rør ikke i mosen, men hæld den straks i en saftpose til afdrypning mindst 3-4 timer og gerne til næste dag.

Den siede saft måles og bringes i kog med sukker, koges til geléen er dybrød i farven og dråberne falder tungt fra en teske (tager alt fra 20 – 45 minutter, så hav tålmodighed og tjek jævnligt om den er klar).

Skummet fjernes med en ske og vaniljestængerne tages op, Atamon tilsættes og saften hældes på skoldede glas, der lukker tæt dagen efter.

2 kg paradisæbler giver ca. 750 ml saft = ca. 3 glas færdig gelé. Jeg plejer at lave en stor portion (10 kilo æbler) og opbevare glassene køligt og mørkt, så holder geléen sig fint et år.

Mange tak til Charlotte for denne dejlige opskrift.

 

 

Mormors vaniljekranse

Ingredienser:

250 g hvedemel

Korn fra 1-2 vaniljestænger. Vaniljestænger kan købes her.

75 g smuttede mandler

125 g sukker

200 g margarine

1/2 æg – pisket sammen

Fremgangsmåde:

Bland mel, sukker, smuttede mandler og vaniljekornene (man kan også blende hele vaniljestangen med i dejen for at for fuld udnytte af vaniljen) med den blødgjort (læg den på køkkenbordet aftenen før) margarine, til sidst samler du dejen med ægget. Læg dejen på køl 1/2 times tid.

Har du en kødhakker med stjerneplade bruger du den.

Du kan også bare trille stænger og forme kranse.

Sæt kransene på bagepapir og bag dem ca. 8 min. i varmluft 180 grader.

Når du har brugt vaniljekornene og du har stængerne tilbage, er det en god ide at tørre dem, f.eks. på en radiator til de er knasende tørre, så pulveriserer du dem i en kaffekværn sammen med sukker til den dejligste hjemmelavede vaniljesukker.

Vigtigt; Vi anbefaler vores Planifolia (Grade A Premium, Grade B Premium fra Uganda, Indonesien eller Madagaskar til din vaniljekranse. 

Risengrød/ris ala mande – nem – koger ikke på.

Ingredienser:

125 g grødris

1 liter sødmælk

1 tsk salt

1/2 liter piskefløde

2 vaniljestænger skåret i 2-3 stk hver. Vaniljestænger kan købes her.

1 kogepose til 2 – 4 liter

 Fremgangsmåde:

En stor gryde fyldes med vand og bringes i kog.

Vaniljestænger flækkes på langs, vaniljekorn skrabes ud herefter deles vaniljestængerne 2-3 gange.

Fyld mælken, ris, salt samt vaniljekorn og stængerne i kogeposen,

Kom så posen i det varme vand og hæft den fast på siden af gryden med en klemme, og sørg for at låget ikke lukker for luften fra posen.

Så koger du grøden i en times tid.

Tryk af og til på posen så risengrynene fordeler sig.

Når grøden er kogt kan du med fordel tage vaniljestængerne op, tørre dem af og f.eks. tørre dem på radiatoren til de er knastørre. Derefter kan du pulverisere dem i en kaffekværn sammen med sukker, og så har du dobbelt glæde af vaniljen.

Ris ala mande

Lad grøden blive kold,  pisk fløden og bland det i grøden, hak og tilsæt mandlerne. Og server med f.eks. kirsebær- eller jordbærsovs.

Vigtigt; Vi anbefaler vores Planifolia (Grade A Premium, Grade B Premium fra Uganda, Indonesien eller Madagaskar til din risalamande. 

Ris ala mande

Andre opskrifter.

Vi er glade for at kunne dele Dorthe Anneberg’s super lækre opskrifter med jer.

https://dortheanneberg.dk/