Ingredienser:
1 kilo knapt modne paradisæbler (jo mere modne, jo længere skal de koge, før de gelerer, sidst i september plejer at passe.
5 dl vand, til hver liter siet saft.
500 – 750 g sukker (jeg bruger 500, men nogen kan lide det sødt)
1 vaniljestang skåret i halve og flækket på langs
1/2 tsk. flydende Atamon.
Fremgangsmåde:
Æblerne vaskes og bringes i kog (HELE æbler).
Koges for svag varme til man kan se saften træde ud (ca. 20-25 minutter). Rør ikke i mosen, men hæld den straks i en saftpose til afdrypning mindst 3-4 timer og gerne til næste dag.
Den siede saft måles og bringes i kog med sukker, koges til geléen er dybrød i farven og dråberne falder tungt fra en teske (tager alt fra 20 – 45 minutter, så hav tålmodighed og tjek jævnligt om den er klar).
Skummet fjernes med en ske og vaniljestængerne tages op, Atamon tilsættes og saften hældes på skoldede glas, der lukker tæt dagen efter.
2 kg paradisæbler giver ca. 750 ml saft = ca. 3 glas færdig gelé. Jeg plejer at lave en stor portion (10 kilo æbler) og opbevare glassene køligt og mørkt, så holder geléen sig fint et år.
Mange tak til Charlotte for denne dejlige opskrift.